Als je denkt aan kerstmis, denk je meestal niet gelijk aan thee. Vaak staan deze feestdagen namelijk toch in het teken van wijntjes en borreltjes. Je ziet de laatste tijd zelfs de gekste kerstcocktails voorbij komen. Margaritaglazen met kleurige suikerrandjes, transparante cocktails met rozemarijn takjes erin (die natuurlijk mini-onderwater-kerstboompjes moeten voorstellen) en feestelijk uitziende bolglazen waar ook weer met likeur gevulde kerstballen indrijven. Je kunt de boel zo gek en feestelijk maken als je wilt. Maar feestelijkheid betekent eigenlijk in alle gevallen: flink aan de alcohol.

Minder mensen drinken alcohol

Toch gaan Nederlanders de laatste jaren steeds minder alcohol drinken. Vorig jaar stond het percentage volwassenen die geen of weinig alcohol drinken al op 44%. Dat is bijna de helft van de Nederlandse bevolking! Moet je je eens voorstellen dat dit aan jouw eigen kersttafel het geval zou zijn. Daar sta je dan met je 15 flessen wijn. En al die gekke cocktails die nog harder glitteren dan Elton John.

In tegenstelling is ons eigen gezin géén deel van deze grote groep niet-drinkers. Wij zijn lekker bourgondisch en worden allemaal heel blij van een alcoholische versnapering. In welke vorm dan ook. Variërend van de eerdergenoemde Elton-John cocktails voor de “jeugd” onder ons, tot een sterke koffielikeur voor pa en ma. Maar tegelijkertijd houden we allemaal net zo veel van een andere versnapering: thee, natuurlijk!

Thee doet meer dan je denkt!

Thee is een ontzettend veelzijdige drank. Je kunt het gebruiken als aanvulling voor de alcohol-drinkers aan je eettafel, maar ook als vervanger voor de alcoholvrije gasten. Thee werkt namelijk net zoals wijn. Je kunt specifieke soorten thee combineren met bepaalde gerechten om de smaken van het eten te versterken of juist te neutraliseren. Zo kun je een heel thee arrangement samenstellen om jouw kerstdiner nóg lekkerder te maken. Genieten voor iedereen dus! En ook nog zonder de volgende dag met een kater bij je schoonfamilie te zitten.

Maar welke thee serveer je dan bij welk gerecht? Wat past goed bij welke gang? Help is on the way! Wij hebben met plezier alvast jouw thee arrangement op een rijtje gezet. Dan hoef je dit zelf niet meer te doen! Thee zou namelijk voor ontspanning moeten zorgen, niet voor stress.

  1. Voorgerecht: warm en koud

Het voorgerecht is natuurlijk één van de belangrijkste gangen van je kerstdiner. Een goed begin is het halve werk!

Serveer je iets kouds? Zoals een kip- of garnalencocktail, carpaccio, salade of rauwe vis? Overweeg dan om een ijsthee te maken! Onze Magic Green thee is dé perfecte melange om een verfrissende ijsthee mee te trekken die elk koud voorgerecht goed zou aanvullen. Je hebt namelijk de frisse smaakcombinatie, maar geen tandpijn door de wisselingen in temperatuur. Serveer je een koud gerecht waar een hint van fruit in zit? Zoals cranberrycompote? Dan is onze Fruit Symphony thee als ijsthee vooral een heerlijke toevoeging!

Serveer je nu een soep? Dan is ijsthee nog steeds heel passend, maar laat hem dan eventjes op kamertemperatuur komen voordat je hem serveert. Zet hem dus niet direct uit de koelkast of met het ijs er nog in op tafel. Anders zitten je gasten tijdens het eten alsnog moeilijk te kijken door de tandpijn.

Beide smaken ijsthee zijn extra lekker met een takje verse munt erin. En duw er vooral een parasolletje bij. Ook alcoholvrije drankjes kunnen er lekker feestelijk uitzien!

  1. Tussen gerechten in

Wist je dat groene thee smaken kan neutraliseren? Het “reset” je smaakpupillen zodat je weer met een schone lei van het volgende gerecht kunt genieten. Dit is een fantastische oplossing als je een sterk smakend voorgerecht hebt gegeten dat niet zo goed past bij het hoofdgerecht. Een honing-mosterd beenham smaakt namelijk toch een beetje vreemd als je nog steeds met die gerookte zalm walm in je mond zit. Hetzelfde geldt voor het nuttigen van een zoet toetje als je net iets zouts of hartigs hebt gegeten tijdens je hoofdgerecht.

Serveer je gasten echter geen volledige mokken. Houd het vooral bij een klein kopje. Het gaat namelijk vooral om de smaak van de thee. Je wilt niet dat je gasten na een uur al met klotsende buikjes plaspauzes in hoeven lassen. Thee blijft natuurlijk een aanvulling voor de smaaksensatie, niet voor het vullen van de maag.

Alhoewel, mocht je het juist als een voordeel zien dat je gasten minder eten zodat je de rest van de week zelf de kliekjes nog kunt oppeuzelen, dan is dit ook helemaal oké. Is niet heel sociaal, maar zeker een slimme move! Geef vooral je eigen draai aan jouw kerstdiner.

  1. Hoofdgerecht: vlees, vis of veggie

Dit is vergelijkbaar met hoe je je wijn zou selecteren. Eet je witte pasta, wit vlees of vis? Kies dan ook voor een witte thee. Zo is de Jannies Sparkling White thee bij al deze opties heel lekker. Dit is namelijk een zachte thee die door de combinatie van kaneel en sinaasappel toch voor het echte decembergevoel zorgt!

Serveer je “donkere” gerechten, zoals rode pasta of rood vlees? Neem dan een zwarte of kruidige thee. Heb je een rood vleesje met een rode wijn- of portsaus? Dan past de Glühwein Kruiden thee of Voor de Open Haard thee hier perfect bij. Deze zijn namelijk heel vol en kruidig zoet van smaak. Net een volle rode wijn.

Heb je juist een peper steak of iets anders met een pitje of pepertje? Vul dit dan vooral aan met de Sleigh Ride thee! Deze is lekker kruidig door de roze pepertjes die in de thee zitten verwerkt en passen ook goed bij een peperig gerecht.

Teveel peper voor jouw smaak? Of blijkt een gerecht pittiger uitgevallen dan de bedoeling was? Dan kun je de smaak ook compenseren met een zachtere thee, zoals de Christmas Tea thee. Deze is nog steeds lekker kruidig door de kaneel en kardemon, maar heeft een frisse nasmaak door de citrus. Hierdoor wordt de pittigheid wat opgeheven. Écht te bont gemaakt met de spice? Serveer dan een kopje groene Citroen Thee om je smaakpupillen weer te resetten. En als zelfs dát in het uitzonderlijke geval niet werkt… Pak dan gewoon even een glaasje melk.

Om de vegetariërs en veganisten binnen jullie vrienden en familie niet te vergeten: groen smaakt bij groen! Eigenlijk smaken alle groene theeën goed bij een groenterijk gerecht. Zo houden wij zelf heel erg van de Sweet Roses thee, Japanese Cherry Blossom thee, Vincent van Gogh thee of simpelweg onze lekkere Jasmijn thee.

  1. Dessert: voor de zoetekauwen

Wij hebben er een aantal in het gezin die ervan overtuigd zijn dat ze een tweede maag hebben voor het dessert. Bij een dessert weten we één ding zeker: dit is lekker zoet! En vraagt dus om een zoete thee. Gelukkig hebben wij perfecte dessert theeën: Applestrudel with Pistachios thee, Speculaas thee, Chocolate Truffle thee, Marzipan with Nuts thee of Sweet Pumpkin Pie thee. Ze smaken zoals ze klinken: als een toetje in een kopje!

  1. Uitbuiken na een geslaagd diner

Jouw kerstdiner zal zonder twijfel een groot succes zijn geweest. Geniet nog lekker even na met de familie om de kerstboom en natuurlijk met één van onze echte december specials: Royal Winter thee, Winter Wonderen thee of Rudolph the Red Nosed Reindeer thee.

Vergeet vooral niet om de avond af te sluiten met een kopje Goede Nacht thee voordat je met je volle buik je bed in rolt! Zachte nachtrust gegarandeerd. En dat is vast welkom als je de volgende dag naar die schoonfamilie moet.

Bitterzoet einde met een kakelvers begin

Zoals je waarschijnlijk al weet, zullen wij het nieuwe jaar betreden zonder de fysieke winkel van Jannie’s Amazing Tea. Maar waar een deur sluit, opent een raam! Zo gaan wij je in het nieuwe jaar met nog meer aandacht en passie kunnen voorzien van jouw nieuwe favoriete thee, mooie cadeautjes voor je dierbaren en alle adviezen die je daarbij nodig hebt. Wij kijken met veel enthousiasme naar de toekomst, en die van Jannie’s Amazing Tea ziet er dankzij jullie prachtig uit! Maar, eerst gaan ook wij genieten van een liefdevolle kerst.

Wij wensen jullie allemaal heerlijke feestdagen en een nog mooier nieuwjaar. En hopelijk zien we jullie snel weer. Maar dan online!